Hvad er hvidvask?

Penge fra tyveri, narkotika og ulovlig handel omdannes til lovlige penge

Ulovligt indtjente penge

Hvidvask er at omdanne ulovligt anskaffede penge – ofte kontanter – til lovlige ‘hvide’ penge. De ulovlige penge kommer typisk fra tyveri, salg af narkotika, våbenhandel og skattesnyd, og for at man som kriminel kan bruge disse penge udenfor det sorte marked, må de vaskes ‘hvide’. Det foregår f.eks. ved, at der:

  • handles med fast ejendom, biler, kunst, smykker osv.
  • veksles til fremmed valuta
  • smugles kontanter til udlandet
  • betales for fiktive ydelser

Hvidvaskningen består ofte af rigtig mange led, hvor pengene f.eks. splittes op, blandes med lovlige penge og veksles igen og igen – alt sammen for at gøre det så godt som umuligt at gennemskue, hvor pengene oprindeligt kommer fra. De mange led slører, at der er foregået noget strafbart, da pengene blev tjent.

Hvorfor er hvidvask et problem?

Hvidvask er primært et problem af tre årsager. For det første motiverer det til kriminel aktivitet. For det andet mister samfundet store beløb i skatteindtægter. For det tredje viser undersøgelser, at tilliden til det finansielle system svækkes, når finansielle institutioner (eksempelvis banker) udnyttes til hvidvask af penge.

For særligt interesserede findes den fulde definition i paragraf 3 i hvidvaskloven

Hvidvaskloven

Hvidvaskloven blev indført for, at I som lovlydig virksomhed skal have skærpet opmærksomhed på, om jeres kunder deltager i hvidvask. Selvom det kan virke fjernt, hjælper I altså med at bekæmpe kriminalitet, når I overholder hvidvaskloven.

Loven omfatter dog langt fra alle virksomheder og personer, men gælder derimod kun visse virksomhedstyper med særlig risiko for at blive misbrugt til hvidvask. Bl.a. er banker, revisorer, advokater, ejendomsmæglere og spilselskaber underlagt hvidvaskloven.

Loven indeholder en række krav til disse virksomheder. Helt overordnet består det i disse tre punkter:

  1. Udarbejde to dokumenter: risikovurdering og hvidvaskpolitik
  2. Udføre kundekendskabsprocedurer (KYC)
  3. Give besked til myndighederne ved mistanke om hvidvask hos en kunde

Mere om hvidvask

Vil du læse mere om hvidvask og hvidvaskloven, har vi samlet det hele for dig her

Blev det for langhåret?

Så er der hjælp at hente 🙂 . Skriv endelig til os med små og store spørgsmål om hvidvaskloven, så hjælper vi dig videre.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.